رابطه تغذیه و سلامت روان حتی در قالب یک رشته علمی مستقل به نام «روان شناسی» مورد بررسی قرار گرفته و تعدادی از روانپزشکان کتاب هایی در این زمینه منتشر کرده اند.
در این مقاله به 3 مورد اصلی که تأثیر منفی بر سلامت روان ما میگذارند، خواهیم پرداخت.
مغز و مصرف زیاد غذاهای فرآوری شده
رژیم های غذایی سرشار از قند و غذاهای بسیار فرآوری شده باعث چاقی، بیماری های قلبی عروقی، دیابت و سرطان می شوند. اما تعداد کمی از مردم از تأثیر این غذاها بر مغز آگاه هستند. این نوع غذا خوردن می تواند علائم افسردگی را نیز افزایش دهد.
در تضاد مستقیم، رژیم مدیترانه ای است که بر خوردن میوه ها و سبزیجات فصلی، حبوبات و روغن زیتون تاکید دارد و مصرف گوشت را محدود می کند. این نوع رژیم اثر محافظتی در برابر اضطراب و افسردگی نشان داده است.
یک مطالعه تحلیلی که توسط گروهی از متخصصان فرانسوی انجام شد نشان داد که خطر ابتلا به افسردگی در افرادی که از این رژیم غذایی مدیترانه ای پیروی می کنند تا 33 درصد کاهش می یابد.
علاوه بر این، اسیدهای چرب ضروری امگا 3 (DHEA و EPA) برای عملکرد مناسب نورون ها و سنتز انتقال دهنده های عصبی ضروری هستند و همچنین دارای خواص ضد التهابی هستند. با این حال، میانگین مصرف ما بسیار کمتر از مقدار توصیه شده است.
به همین دلیل توصیه می شود مصرف غذاهای غنی از امگا 3 (ماهی های چرب، گردو، دانه های چیا، روغن های فشرده سرد مانند کانولا، زیتون و کتان) را افزایش دهید یا از مکمل های غذایی حاوی DHEA و EPA استفاده کنید.
دست کم گرفتن نقش میکروبیوم روده
روده ما ارتباط نزدیکی با مغز دارد و دارای 100 تا 200 میلیون رشته یا سلول عصبی است.
علاوه بر این، میلیاردها باکتری و مخمر دیگر که یک اکوسیستم میکروبی یا میکروبیوم روده را تشکیل می دهند با مغز ما تعامل دارند. زمانی که این اکوسیستم حساس به درستی شکل نگیرد یا آسیب نبیند، می تواند باعث اختلالات روانی در افراد با زمینه ژنتیکی مستعد شود. رابطه بین میکروبیوم و اختلالات اوتیسم موضوع تحقیقات زیادی است.
علاوه بر این، شواهدی وجود دارد که نشان می دهد میکروبیوم روده ممکن است در شروع یا تشدید اختلالات اضطرابی و افسردگی نقش داشته باشد. به عنوان مثال، آزمایشی که حدود 10 سال پیش توسط متخصصان کانادایی انجام شد، نشان داد که انتقال میکروبیوم روده موش های افسرده به موش های سالم باعث افسردگی موش های سالم می شود.
علاوه بر این، همانطور که در مطالعات روی جوندگان نشان داده شده است، پاسخ استرس نیز تحت تأثیر میکروبیوم است. اگرچه هنوز نمی توان نتیجه گرفت که باکتری های روده در انسان نقش یکسانی دارند و در نتیجه این یافته ها، دلیلی برای تفکر وجود دارد.
به طور کلی، رژیم غذایی و قرار گرفتن در معرض آلاینده ها بر جامعه میکروبی دستگاه گوارش (فلور روده) تأثیر می گذارد. بنابراین از نظر تئوری می توان با مصرف غذاهای غنی از فیبر گیاهی و مواد تخمیری مانند ماست و کلم ترش، شرایط بهتری برای رشد میکروبیوم مناسب فراهم کرد.
دور باطل مصرف الکل و تنباکو
اختلالات روانی و مصرف مواد ارتباط تنگاتنگی با هم دارند. بسیاری از افراد برای تسکین احساسات منفی خود به الکل یا مواد مخدر روی می آورند، اما این یک چرخه معیوب است، زیرا مصرف بیش از حد این مواد می تواند منجر به شروع یا تشدید اختلالات روانی شود.
نوشیدن الکل در بسیاری از کشورها قانونی است و به طور کلی با ایده کاهش اضطراب، آرامش و عدم بازداری استفاده می شود. اگرچه می تواند در کوتاه مدت اثرگذار باشد، اما پس از کاهش اثر ترکیبات الکلی یا مصرف مکرر و طولانی آن، به جای اثر آرام بخش، باعث اضطراب و افسردگی می شود.
وقتی صحبت از تنباکو به میان میآید، احتمال ابتلا به اختلالات اضطرابی در افراد سیگاری دو برابر افراد غیرسیگاری است و اختلالات اضطرابی نیز خطر وابستگی به دخانیات را افزایش میدهد. از آنجایی که نیکوتین یک محرک است، این اعتیاد می تواند اضطراب را بدتر کند.
ایسنا