ویتامین P نوعی ویتامین نیست ، اما اصطلاحی که سالها پیش برای گروهی از ترکیبات گیاهی به نام فلاونوئیدها استفاده می شود. این ترکیبات گیاهی فواید سلامتی زیادی دارند ، از جمله کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی و دیابت ، خاصیت آنتی اکسیدانی قوی و سلامت مغز.
به گفته کوکا ، فلاونوئیدها نوعی ترکیب گیاهی مفید هستند که برای اولین بار در سال 1930 از پرتقال گرفته شده است. در آن زمان ، محققانی که تصور می کردند ویتامین جدیدی را کشف کرده اند در این ترکیب تعمید یافته اند ، اما بعد از اینکه اشتباه خود را درک کردند ، نام آن را به فلاونوئیدها تغییر دادند.
فلاونوئیدها معمولاً در میوه ها ، سبزیجات ، چای و کاکائو یافت می شوند و رنگ جذاب میوه هایی مانند میوه ، گیلاس و گوجه فرنگی از این ترکیبات تهیه می شود.
اعضای فلاونوئید گیاهان را از اشعه ماوراء بنفش ، بیماریهای عفونی و استرس محیطی محافظت می کنند و به جذب حشرات برای گرده افشانی کمک می کنند.
انواع فلاونوئیدها و منابع غذایی آن
فلاونوئیدها ، که به عنوان فلاونوئیدهای آلی نیز شناخته می شوند ، خانواده ای از ترکیبات گیاهی پلی فنولی هستند که تاکنون از 6000 گونه شناخته شده اند و 6 شرکت تابعه مختلف دارند. این زیر کلاس ها عبارتند از:
1. Flavonols
گروه Flavonols ایزوب ترین منبع فلاونوئیدها در رژیم غذایی از جمله مقایسه ، کوئرستین ، میرستین و تناسب است.
این ترکیبات در روغن زیتون ، انواع توت ها ، پیاز ، کلم ، انگور ، گوجه فرنگی و چای یافت می شود.
2. مضرات
این گروه فلاونوئید نیز به طور گسترده در منابع مختلف تغذیه ای یافت می شود ، بهترین منابع فلاوون شامل جعفری ، آویشن ، نعنا ، کرفس و بابونه است.
3. Flavanols and Flavan – 3 – L
این کلاس فلاونوئید شامل صید هایی مانند اپی کین و اپیکولوکروسین است که در چای سیاه ، چای سبز و چای Olang فراوان است. سایر منابع فرینول شامل کاکائو ، سیب و انگور است.
4
این کلاس فلاونوئید در میوه های مرکبات یافت می شود و مسئول طعم تلخ نارنجی ، لیمو و سایر مرکبات است. برخی از ترکیبات موجود در این گروه شامل هگزپریدین ، Narinjin و Originicol هستند.
5. ایزوفلاون
جنیستین و دیدین مشهورترین ایزوفلاوون در آن هستند لوبیای سویا و محصولات سویا واقع شده اند.
6. آنتوسیانیدین ها
بیشتر میوه ها و سبزیجات قرمز ، آبی یا بنفش رنگ خود را از این گروه فلاونوئید استخراج می کنند. ترکیبات زیر کلاس آنتوسیانیدین مانند سیانیدین ، دلفینیدین و پنییدین در زغال اخته ، توت فرنگی ، زغال اخته ، توت فرنگی سیاه و انگور واقع شده است.
فواید فلاونوئیدها
به نظر می رسد فلاونوئیدها فواید سلامتی زیادی دارند ، از جمله خواص قوی آنتی اکسیدانی و کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی ، دیابت و سایر بیماری ها.
تعیین خواص فلاونوئیدها کار آسانی نیست!
از آنجا که مطالعات گسترده فلاونوئید از نظر اجرای آنها انجام نمی شود ، اطلاعات کامل در دسترس نیست ، اما این ترکیبات احتمالاً در بدن زیاد نیستند و یک کار بیولوژیکی کمی دارند (درصدی که به طور فعال وارد جریان خون سیستمیک می شود).
درک این مسئله که چگونه فلاونوئیدهای مختلف بر سلامت انسان تأثیر می گذارند ، دشوار است ، زیرا از یک طرف متابولیسم بدن بر فراهمی زیستی فلاونوئیدها تأثیر می گذارد و این ترکیبات به سرعت می توانند دفع شوند.
از طرف دیگر ، فلاونوئیدها پس از ورود به بدن به ترکیباتی به نام متابولیت ها تجزیه می شوند ، برخی متابولیت ها دارای خواص یکسان مانند فلاونوئیدهای اولیه هستند ، اما برخی دیگر اینگونه نیستند.
همچنین گفته می شود که استفاده همزمان از ترکیبات فلاونوئید با مواد مغذی مانند کربوهیدرات ها ، پروتئین ها یا چربی ها می تواند بر امور بیولوژیکی و جذب بدن تأثیر بگذارد ، که همچنین تحت تأثیر ترکیب باکتریهای روده قرار دارند.
برخی از مزایای احتمالی فلاونوئیدها عبارتند از:
1. سلامت مغز
به نظر می رسد که فلاوانول ها در کاکائو از سلولهای مغزی محافظت می کنند و به سلامت مغز کمک می کنند. این احتمالاً از طریق تعامل با مسیرهای سیگنالینگ سلولی درگیر در بقای سلول ها و حافظه است.
2 دیابت
خوردن رژیم غذایی حاوی مقادیر زیادی فلاونوئیدهای خاص ، خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را کاهش می دهد ، که گفته می شود دیابت را برای مصرف روزانه هر 300 گرم فلاونوئیدها کاهش می دهد.
3 بیماری قلبی
مصرف برخی از زیر گروه های فلاونوئید ، از جمله فلاونول ها ، آنتوسیانیدین ها ، پروتکلینیدین ها ، فلاون ها ، فلاونون ها و فلاون – 3 – L – ممکن است تأثیر خوبی در کاهش خطر بیماری قلبی داشته باشد.
دوز مصرف و مکمل ها
از آنجا که ترکیبات فلاونوئید برای رشد انسان ضروری نیستند ، و رژیم های غذایی سالم حاوی غذاهای کامل هستند که به طور طبیعی سطح خوبی از این ترکیبات دارند ، مصرف مکمل های فلاونوئید ضروری نیست.
با این حال ، این مکمل ها در بازار موجود است و برخی از افراد حاضر به مصرف هستند. برخی از متداول ترین مکمل های فلاونوئید شامل کوئرستین ، مجتمع های فلاونوئید و روال است.
دوز استاندارد در حال حاضر برای مکمل های فلالانوئید تعریف نشده است و هر یک از این مکمل ها ممکن است دستورالعمل های خاصی برای مصرف داشته باشد. علاوه بر این ، عوارض جانبی و خطرات احتمالی بسیاری از این مکمل ها ناشناخته است.
کارشناسان بر این باورند که فلاونوئیدها که از طریق مواد غذایی وارد بدن می شوند باعث مسمومیت نمی شوند ، اما مصرف دوزهای زیادی از مکمل ها می تواند خطری باشد ، از جمله تأثیر منفی بر عملکرد تیروئید ، اختلالات دارو یا تأثیر منفی بر سایر مواد مغذی بدن.
علاوه بر این ، این مکمل ها تحت نظارت سازمان غذا و دارو نیستند و نمی توان آنها را تهیه کرد. همچنین در محتوای برخی از مواد مغذی نسبت به مکمل ها بسیار مفیدتر به نظر می رسد.
با این حال ، اگر قصد دارید مکمل های فلاونوئید را مصرف کنید (به ویژه زنان باردار و
مادران شیرده) قبل از مصرف حتماً با پزشک خود مشورت کنید.
ایران