تحقیقات جدید نشان می دهد که نوشیدن یک لیوان شیر در روز می تواند سلامت روده را بهبود بخشد. این یافته ها نتایج سایر مطالعات مشاهده ای را تایید می کند که نشان می دهد محصولات لبنی، به ویژه انواع غنی از کلسیم، ممکن است نقش محافظتی در روده داشته باشند. این امر به ویژه در میان زنانی که کلسیم کمتری مصرف می کنند و در معرض خطر کمبود کلسیم هستند، صادق است.
به گزارش ScienceAlertمطالعه حاضر تحت نظارت محققان دانشگاه آکسفورد انجام شد و اطلاعات مربوط به سلامت طولانی مدت زنان میانسال و مسن اروپایی را که یک پرسشنامه رژیم غذایی را نیز تکمیل کردند، تجزیه و تحلیل کرد.
در میان 97 نوع غذای مورد بررسی در این مطالعه، غذاهای مرتبط با لبنیات مانند ماست و شیر قویترین همبستگی منفی را با بروز سرطان روده بزرگ داشتند. این بدان معناست که خوردن بیشتر این غذاها با کاهش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ مرتبط است. مصرف روزانه 300 میلی گرم کلسیم از منابع غذایی غیر از شیر می تواند خطر ابتلا به سرطان را تا 17 درصد کاهش دهد که سه درصد مؤثرتر از شیر است (با کاهش 14 درصدی خطر).
نتیجه مطالعه نهایی نیست
تحقیقات نشان می دهد که تأثیر شیر در پیشگیری از سرطان روده بزرگ عمدتاً به دلیل کلسیم موجود در آن است. بنابراین، غذاهای غنی از کلسیم (حتی اگر غیر لبنی باشند، مانند سویا) می توانند در طولانی مدت از مشکلات گوارشی محافظت کنند.
اگرچه تحقیقات جدید دقیق و جامع است، اما تنها میتواند به طور مبهم دلایل و راههای پیشگیری از سرطان را نشان دهد و نمیتواند نتیجهگیری محکمی در مورد آنها بگیرد.
در بسیاری از نقاط جهان، سرطان روده بزرگ در حال افزایش است و محققان بر این باورند که رژیم غذایی ناسالم ممکن است یکی از عوامل اصلی این افزایش باشد. به عنوان مثال، الکل و گوشت فرآوری شده یا قرمز با افزایش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ مرتبط هستند و در مطالعه فعلی، هر سه عامل با افزایش خطر مرتبط بودند.
ادامه مطلب
مصرف دو نوشیدنی الکلی استاندارد (حاوی 10 گرم الکل) در روز با افزایش 15 درصدی خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ همراه بود. مصرف 30 گرم گوشت قرمز و فرآوری شده در روز با افزایش 8 درصدی خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ همراه بود.
کارآزماییهای تصادفیسازی و کنترلشده تا حد زیادی ارتباط بین مصرف گوشت و الکل و سرطان روده بزرگ را تایید میکنند، اما نقش کلسیم کمتر مشخص است. در حالی که مطالعات مشاهدهای به طور مداوم به این ارتباط اشاره کردهاند، برخی کارآزماییهای تصادفیسازی و کنترلشده که ارتباط مکملهای کلسیم را با سرطان روده بزرگ بررسی میکنند، هیچ تأثیری را گزارش نکردهاند.
دیوید نونان، که پزشکی مبتنی بر شواهد را در دانشگاه آکسفورد مطالعه میکند و در تحقیقات جدید شرکت نداشت، نسبت به نتایج هشدار داد و گفت که یافتههای این مطالعه میتواند به دلیل روشهای خاص مورد استفاده باشد. آزمایشهای دقیقتری مانند کارآزماییهای تصادفیسازی و کنترلشده، مورد نیاز است تا مشخص شود آیا مکملهای کلسیم واقعاً خطر ابتلا به سرطان روده را کاهش میدهند یا خیر.
دانشمندان معتقدند نیمی از موارد سرطان روده بزرگ با تغییر سبک زندگی سالم و رژیم غذایی قابل پیشگیری است. تجزیه و تحلیل فعلی دارای محدودیت هایی است، اما به طور کلی نشان می دهد که مصرف بیش از حد گوشت قرمز و الکل ممکن است سلامت روده را به خطر بیندازد.
برخی از منابع کلسیم، چه از لبنیات (مانند شیر و ماست) و چه از منابع غیر لبنی (مانند سبزیجات یا مکمل ها)، می توانند برای سلامت روده مفید باشند. البته بستنی و پنیر ممکن است تاثیر یکسانی نداشته باشند. در مطالعه اخیر، مصرف قهوه مورد بررسی قرار نگرفت. اما مطالعات قبلی نشان داده است که نوشیدن قهوه می تواند خطر ابتلا به سرطان روده را کاهش دهد.
تحقیق در دفتر خاطرات ارتباطات طبیعت منتشر شده است.